Caligrafia – arta scrisului

De curand am participat la un curs introductiv de caligrafie si istorie a scrisului sustinut de Carmen Nistor, caligraf si doctor in arte vizuale. Ea este in spatele proiectului Academia de Caligrafie, locul in care scrisul este tratat cu respect si profesionalism.

Academia de Caligrafie este un proiect care a inceput in 2017 cu intentia de a revitaliza arta caligrafica si de a promova prin educatie scrisul de mana. Aici se organizeaza cursuri de caligrafie istorica sau scriere de mana, in format fizic sau online, workshopuri de istoria evolutiei caligrafiei pentru copii, adulti, studenti sau cadre didactice. 

La inceput Carmen ne-a vorbit despre tipurile de scrieri vechi, ne-a povestit de istoria acestora pentru ca stau la baza caligrafiei. 

Este important sa retinem ca aceasta arta nu se invata peste noapte. Este nevoie de rabdare, caligrafia se invata si se exerseaza in tihna. In caligrafie sunt destul de multe reguli, este multa terorie si multa gandire. Important e sa fim blanzi cu noi in procesul de invatare, dar stricti cu rezultatul obtinut. Cursul de caligrafie este recomandat si ca metoda de relaxare, de regasire interioara. Practicarea caligrafiei nu duce doar la imbunatatirea performantelor in acest domeniu, dar imbunatateste si abilitatile de concentrare si creeaza o relaxare active. In caligrafie nu e decisive talentul, ci rabdarea si pacea interioara. 

 

In ceea ce priveste scrisul copiilor sa stiti ca Academia de caligrafie ofera cursuri de scriere si pentru copii, fie ca e vorba de cei care acum invata sa scrie de mana, fie ca e vorba despre cei care vor sa-si imbunatateasca scrisul. Un scris frumos trebuie sa aiba un aspect placut si fie lizibil. Pe langa asta, echipa lucreaza alaturi de Asociatia Artsens la elaborarea unui Abecedar Caligrafic. Un proiect amplu care are ca scop invatarea inca de la inceput a tehnicilor corecte de scriere. 

Carmen ne-a mai vorbit si despre factorii care influenteaza scrisul si las aici ideile principale:

  • Stiloul trebuie sa fie unul de calitate, la fel ca si penita (de otel).
  • Stiloul trebuie sa lase urme pe hartie prin propria greutate
  • Este foarte importanta calitatea hartiei
  • Exista hartii care pot infunda stiloul
  • Penitele subtiri (F) arata toate greselile (fiecare respiratie, fiecare clipire) si chiar daca in calitate de parinti avem tendinta sa le cumparam stilouri cu penite M pentru ca scrisul arata mai frumos, penitele M mascheaza greselile care necorectate la timp duc la problem mai tarziu.
  • Pixurile cu gel sau cele care aluneca usor pe hartie nu sunt indicate copiilor mici. In ceea ce priveste initierea in scrierea de mana cel mai indicat este stiloul sau creionul pentru ca au reactia optima la contactul cu hartia. 
  • Pozitia corpului, repiratia, locul pe birou, ajustarea distantei dintre inaltimea scaunului si a suprafetei de scriere, puterea cu care strange copilul stiloul, cum tine stiloul, rotirea usoara a caietului sunt esentiale mai ales pentru copii. 
  • Dincolo de calitatea hartiei, este recomandat pentru copiii mici sa scrie in caiete capsate care nu sunt foarte groase. 
  • Scrierea literelor se recomanda sa se invete pe caiet tip 1, iar in momentul in care se trece la legarea literelor (scrierea cuvintelor) sa se treaca pe caiete tip 2. 
  • Scrisul este o reflectie a trairilor noastre interioare.

Kaweco are mai multe variante de seturi de caligrafie pe care vi le recomandam.